Жеравна художника Христо Тодоров
Биография на Христо Тодоров - художник от Жеравна Биография на Христо Тодоров - художник. Галерия на открито в родната къща на художника в Жеравна Жеравна - художника Христо Тодоров

Христо Тодоров (1935-2015) - художник

Биография

Пейзаж от Христо Тодоров - художник от ЖеравнаРоден e на 5.IX.1935 г. в село Жеравна.

Завършва в първия випуск на Художествената гимназия в София.

Завършва Художествената академия през 1961 г.

От 1961 г. до 1994 г. работи като сценограф и председател на художествения съвет на Българската национална телевизия. Автор е на над 200 постановки на Теливизионния театър. За сценографията на пиесата "Тази малка земя" на Георги Джагаров в Народен Театър "Иван Вазов" е награден с голямата награда на София.

Има 20 самостоятелни изложби в София, Сливен, Бургас, Карнобат, Стара Загора, Добрич, Пловдив, Жеравна, Козлодуй, Нова Загора и др.
Участва в представителни изложби на Българската живопис в Швеция, Франция, Русия, Куба, Италия, Испания, Германия, Белгия и др.
През 2005 г. открива самостоятелна изложба в Марсилия - Франция.

Негови творби са притежание на НХГ, СГХГ, Дрезденската художествена галерия, галериите в Сливен, Жеравна, Добрич, Ст. Загора и други, както и на частни колекции в България, Австрия, Англия, Германия, Италия, Русия, Франция, Япония, САЩ, Канада, Белгия, Испания, Китай, Куба и др.

Носител на орден "Кирил и Методий" - I-ва, II-ра и III-та степен.

Носител на звание "Заслужил художник" от 1984 година.

Христо Тодоров си отиде от този свят през 2015 година.

Къщата на художника
Жеравна Жеравна къща
къщата на художника в Жеравна картини на Христо Тодоров Художника Христо Тодоров